klarus, tym razem jakbym się wybierał na północ inaczej (lepiej) sobie grafik ustawię :diabelski_usmiech
woda wchodząca pod tylną szybę 02FLkombi
Zwiń
X
-
woda wchodząca pod tylną szybę 02FLkombi
Cześć. Okazało się niedawno że spalone żarówki podświetlenia tablicy z tyłu tak naprawdę nie są spalone a skorodowana cała ramka trzymająca żarówke i już wdaje się rdza w okolicach otworów w karoserii. Przyczyną jest woda dostająca się pod tylną szybę i mocząca okolice lampek jakby od środka.
Samochód bodaj dziś własnie obchodzi 3 urodziny. Jak to wygląda, można to jeszcze podciągnąc pod wadę ukryta i naprawić w ramach gwarancji/niezgodności z umową?
-
-
kubeon, woda dostaje się przez uszczelkę tylnej wycieraczki
a jak serwisujesz w ASO to nawet nie masz nad czym się zastanawiać - zgłoszenie i tyle
jak będzie korozja będą malować /ale musi być coś widać, jakieś purchle, etc/
masz 4 lata na lakierkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Pewnie trzeba ściągnąć plastikowe obicie klapy i będzie widać zacieki od środka...
Miałem podobny problem, w jednej lampce po zimie od środka nagromadziła się sól-zbierała się wcześniej woda, która odparowała a sól została. Okazało się, że mocne dokręcenie lampki wygina ją łukowato i na środku nie przylega dobrze do blachy mimo, że jest uszczelka. Uszczelkę zwilżyłem silikonem a wkręty przykręciłem z czuciem i na razie wygląda, że nic się tam nie zbiera.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Kolego miałem to samo Lampki mi wewnątrz praktycznie przegniły. Jestem drugim właścicielem auto z 2009. Na klapie w wycięciu na lampki pojawiła się korozja. Klapa wymieniona w ASO na nową bez większych problemów czekałem na decyzje blisko 2,5 miesiąca ale jak później powiedział mi kierownik przedłużył żeby pojawiły się wżery bo wtedy nie malują tylko wymieniają klapę na nową i gwarantem jest SAP a w przypadku malowania jak coś znowu wyjdzie to już ASO robi na własny koszt.
Wal do ASO i reklamuj nie podawaj powodów tylko mów Panie mam rdzę i składam reklamację.
Bo jak będziesz im pokazywał że może to tedy albo owedy cieknie to jak trafisz na słabe ASO to zwala winę na ciebie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chwiedaKubeon jak ustaliłeś, że woda dostaje się pod tylną szybę? Mam ten sam problem, ale obstawiałem, że woda dostaje się pod uszczelką obudowy lampy.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Witam
Dzisiaj udałem się do ASO i przedstawiłem sprawę rdzy. Pracownik serwisu poinformował mnie, że jeśli serwisuje Octavię na bieżąco, a klapa nie była malowana to przyjmą reklamację i wyślą zgłoszenie do Poznania który wyda decyzję czy uznają czy nie.
Będę informował jak tylko dostanę odpowiedź.
Pzdr
Komentarz
-
-
Witam
Mam podobny problem. Octavia 2,5 letnia, jestem drugim właścicielem. Przepaliła mi się żarówka oświetlenia tablicy,jak odkręciłem na klapie na wycięciu na lampkę pojawiła się korozją. Mam pytanie czy mogę reklamować mimo, że jestem drugim właściciekem? Przegląd serwisowy powinienem zrobić na początku grudnia 2014. Warto zrobić szybko przegląd aby była kontynuacją i na wiosnę zgłosić rdzę klapy?Garbus jest zawsze uśmiechnięty
Komentarz
-
-
Ja przechodziłem temat u mnie lakier odchodził przy lampce auto z 2009. Gdy zgłaszałem to przebieg był po wymaganym do przeglądu i problemów nie było. 3 lata na lakier i chyba 12 na perforacje. Jedz zapytaj to nie idzie z ich kieszeni tylko z SAP wiec jak serwis jest normalny to ci odpowie na każde pytanie.
Przynajmniej ja tak trafiłem
Komentarz
-
-
kubeon, Nurek
ściągnij 'tapicerkę/osłonę' klapy bagażnika i sprawdź jak wygląda sprawa od wewnątrz a zwłaszcza łączenie blach - jak ściągniesz osłonę będziesz wiedzieć o które łączenie chodzi
ogarnij temat przed upływem 3 roku gwarancji /no i mam nadzieję, że serwisowane od początku w ASO/
w mojej o2fl combi MY2010 SAP uznał klapę tył na nówkę sztukę z lakierowaniem /fakt trwało to prawie 2 miesiące, ale 'moje' ASO stanęło na wysokości zadania - SAP co odpowiedź w DISS to inna...raz akceptują nową klapę z lakierowaniem, za chwilę nowa klapa ale lakierowanie na mój koszt a jeszcze innym razem mam walić się na ryj.../
pierwszy komplet nowych lampek oświetlenia tablicy miałem wymieniany po pierwszej zimie /gwarancja/, drugi komplet po kolejnej zimie /gwarancja/, ale po trzeciej zimie ściągnąłem tapicerkę i pojechałem do ASO...
korozja na łączeniu blach klapy
korozja w miejscu 'oświetlenia tablicy'
korozja w lampkach oświetlenia tablicy
dwa purchle pod lakierem /normalnie na klapie/
BTW
zmień uszczelkę tylnej wycieraczki - właśnie tamtędy woda dostaje się 'w klapę'
kubeon, poczytaj również tutaj
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NurekTo jak radzicie, zrobić przegląd w ASO ( termin był na początku grudnia) i potem zgłosić rdzę na klapie.
[ Dodano: Wto 06 Sty, 15 18:15 ]
Zamieszczone przez chwiedaW serwisie powiedzieli ze nie istnieje cos takiego jak reklamacja perforacji blachy pomimo iz moja Octavia ma 5 lat moge zlozyc reklamacje.
Komentarz
-
-
Czy macie jakieś propozycję, pomysł na usprawnienie wentylacji pod tapicerką w klapię? Chodzi mi o zwiększenie dostępu powietrza. Nie chcę zdejmować na stałe plastiku z pod klapy. Myślałem o nawierceniu otworów i wstawienie jakiś ładnych dyskretnych kratek wentylacyjnych.Garbus jest zawsze uśmiechnięty
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NurekCzy macie jakieś propozycję, pomysł na usprawnienie wentylacji pod tapicerką w klapię? Chodzi mi o zwiększenie dostępu powietrza. Nie chcę zdejmować na stałe plastiku z pod klapy. Myślałem o nawierceniu otworów i wstawienie jakiś ładnych dyskretnych kratek wentylacyjnych.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
To może oczyścić uszczelkę i ładnie nałożyć na całość (uszczelkę i korpus) np elastycznym uszczelniaczem typu silikon neutralny lub podobnym :idea:
np http://www.autokosmetyki.pl/permatex...B0cb,p613.htmlO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
velmo, załóż nową uszczelkę - to podstawakliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Witam
Dzisiaj otrzymałem decyzję: klapa do malowania
Moje pytanie: czy zgadzać się na malowanie czy odwoływać się od decyzji do Poznania z żądaniem wymiany klapy na nową?
Zapytałem serwisanta ze Skody czy po malowaniu zostaną również wymienione uszczelki w klapie, pod ramieniem wycieraczki itp. poinformował mnie że NIE
Przecież to kompletny bezsens przecież woda musiała się w którymś miejscu dostawać i stąd rdza...
Komentarz
-
-
chwieda, niech malują, ale przed oddaniem do ASO zdemontuj tylną osłonę/tapicerkę i popatrz gdzie jest korozja/etc - generalnie oddaj do ASO bez tej osłony
będziesz miał możliwość sprawdzenia przy odbiorze
uszczelką się nie przejmuj - może około 10zł kosztuje a wymienisz ją w 5 minut
jak możesz to zrób kilka zdjęć i wklej w temat bo jestem ciekawy gdzie masz korozję (chodzi mi o łączenie blach)
btw
który rocznik o2fl :?:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
Komentarz